Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

WikiLeaks Υπό εξέταση η έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία


Ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου που θα εξετάσει το αίτημα έκδοσής του στη Σουηδία εμφανίστηκε ο Τζούλιαν Ασάνζ.Ο ιδρυτής του WikiLeaks καταζητείται για δύο υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, κατηγορίες που ο ίδιος αρνείται.
Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι οι σουηδικές αρχές θα τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει να του επιβληθεί η θανατική ποινή, εξαιτίας της υπόθεσης των διαρροών απορρήτων εγγράφων.
Κατά τη διήμερη ακροαματική διαδικασία, οι συνήγοροι του Ασάντζ θα επιχειρήσουν να αντικρούσουν το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πελάτη τους. Κάτι τέτοιο θα το καταφέρουν μόνο σε περίπτωση που αποδείξουν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή σφάλμα στο ένταλμα.
Οι δικηγόροι του επικεφαλής του WikiLeaks αναμένεται να υποστηρίξουν ότι το ένταλμα εκδόθηκε σε μια προσπάθεια να τιμωρηθεί ο Ασάνζ για τις πολιτικές του απόψεις.
"Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, εάν εκδοθεί στη Σουηδία, οι ΗΠΑ να επιδιώξουν την έκδοσή του και/ή την παράνομη μεταγωγή του [στο έδαφός τους] όπου μπορεί να φυλακιστεί στο Γκουαντάναμο ή αλλού [...] υπάρχει κίνδυνος να του επιβληθεί η θανατική ποινή", σύμφωνα με το έγγραφο που περιγράφει την υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων του Ασάνζ.
Οι δικηγόροι του δηλώνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν με τη σουηδική δικαιοσύνη, προκειμένου ο εντολέας τους να καταθέσει για την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου